Ludomani og Ukontrollabel Spillelyst

Hos BingoByen vil vi gerne sikre os, at din spilleoplevelse på nettet bliver lige præcis det, den var tiltænkt – Nemlig en underholdende, interessant og indbringende oplevelse. For at sikre at spil på nettet forbliver sjovt og underholdende, vil vi gerne gøre en indsats for at få defineret den skadelige og ukontrollerede spillelyst, samt give råd om hvor og hvordan man kan søge hjælp til sig selv eller ens venner.

 

Definition af Ludomani

Spilafhængighed – også kendt som ludomani – Er grupperet under sygelige vane- og impulshandlinger.
Disse handlinger udmønter sig i hyppigt forekommende episoder af spillelidenskab, der er så intense, at de dominerer spillerens liv, og derigennem ofte skader sociale og arbejdsmæssige relationer.

Hos ludomaner overskygger spillelysten de mange negative konsekvenser, der er ved overdrevent spil, og de finder dem selv ude af stand til at styre deres spil-impuls. Det er den berusende følelse, man opnår, nar man vinder, som ludomaner jagter.
I denne sammenhæng begynder de ofte at tro på deres egen uovervindelige evne til at forudsige spillets gang, hvilket blot øger motivationen til at fortsætte spillet.

Ikke alle ludomaner er ens, og man kan eksempelvis tale om to typer ludomaner: en ”action-gambler” og en ”escape-gambler”.

Førstenævnte er tiltrukket af spændingselementet, spiller sjældent alene og vælger ofte spil, der kræver særlige egenskaber.
En ”escape-gambler” vælger ofte spil som en form for adspredelse, der skal fjerne tankerne fra andre problemer og måske endda dulme en smerte.

 

Tegn på spilafhængighed

Som ved de fleste andre mentale lidelser opstår de tydeligste tegn på ludomani også, når ens spilleadfærd begynder at gribe forstyrrende ind i ens hverdagsliv og sociale relationer. Eftersom ludomani ikke er en fysisk lidelse, så kan symptomerne være svære at opdage, og mange ludomaner forsøger aktivt at skjule deres afhængighed.

Der er dog nogle tegn på spilafhængighed, som man kan være opmærksom på.

Hvis du selv eller en ven pludselig mangler penge uden ændringer i indkomst, har ubetalte regninger, er ekstra hemmelighedsfuld omkring sin finansielle situation, låner penge, sælger sine ting for ekstra kontanter, forsømmer venner og familie eller bruger spil som en måde at fejre ting eller stresse af, så har vedkommende formentlig problemer med spilafhængighed.

Ludomaner gennemgå typisk fire faser i deres afhængighedsforløb, hvoraf fase 1 er ”vinder fasen”. Her oplever spilleren at vinde den store gevinst og i troen på, at det er hans eller hendes talent, der har været udslagsgivende, fortsætter de den utrættelige jagt på endnu en stor gevinst. I fase 2 oplever spilleren medaljens bagside, da vedkommende begynder at tabe.

Selvom spilleren taber betragtelige summer, vil han eller hun ikke erkende sine nederlag og ignorerer vennernes og familiens råd om at stoppe. Den tredje fase markeres af en desperation, der bevirker, at spilleren helt mister kontrol over sine spillevaner. De konstante tab og mislykkedes forsøg på at vinde pengene tilbage fører til sidst til en erkendelse af, at han eller hun har et problem, men spilleren er ude af stand til at stoppe.

Ofte fører denne afhængighed til tab af job, ødelagte parforhold og venskaber.
Denne fase afløses af 4. Fase, hvor den totale håbløshed sætter ind.
Spilleren har mistet alt, inklusiv håbet, og bliver til tider selvdestruktiv som følge heraf.

 

Hjælp og behandling

Der findes en række forskellige måder, hvorpå man kan hjælpe en spiller ud af sin afhængighed.
Alle forudsætter dog, at vedkommende selv er indstillet på at modtage hjælp og har erkendt, at der er et problem.

Behandling består ofte af afklarende behandlingssamtaler, hvorefter et mere individuelt forløb vil blive sammensat.
Nedenfor finder du en række links til steder, der tilbyder yderligere information om spilafhængighed, samt hjælp og behandling til såvel ludomaner som pårørende.

Et andet godt råd til alle, der ønsker at få kontrol over deres spillevaner, er at installere et program, som gør det umuligt at downloade gambling softeware. På den måde er det lettere at modstå fristelsen for at spille på nettet, og dermed elimineres et væsentlig faktor i problemer med ludomani. Vi anbefaler en software kaldet Gamblock.

Husk at nyde og tage del i alle de positive og underholdende ting, som spilleverdenen kan tilbyde, men glem ikke at træffe sunde og fornuftige valg omkring dine spillevaner.

Vi ønsker Jer en sikker, spændende og underholdende spiloplevelse – God fornøjelse og held og lykke!

Læs mere om ludomani og spilafhængighed ved at klikke på nedenstående links:
Center for ludomani
Dansk misbrugsbehandling
Frederiksbergcentret